30 joves en situació de vulnerabilitat i/o sensellar a Tarragona
Realització audiovisual: Ana Villares, educadora PS360ºT
Realització audiovisual: Ana Villares, educadora PS360ºT
La clau d’èxit del projecte recau en gran mesura en el resultat de la intervenció metodològica a nivell educatiu, on té en compte la multiplicitat de factors a treballar per la recuperació de cada un dels joves. Cada jove té un itinerari i procès diferent i per tant una temporalitat d’evolució diferenciada. Es deu proporcionar experiències que permetin als joves desenvolupar perspectives més sanes i realistes.
De la mateixa manera, les persones es recuperen millor i de forma més eficaç si tenen un habitatge. Es tenen en compte les característiques, circumstàncies, diversitat i l’evolució de cada jove, ens ha de permetre validar quin és el tipus de vivienda que els oferim a cada cas i en cada moment.
Per treballar amb el jove, el primer pas de la intervenció educativa és el vincle que es pugui generar entre el jove i l’educador, el que nosaltres entenem per relació educativa. Sense aquesta relació educativa i la voluntat del jove en participar, no seria previsible cap evolució, ni resultats positius. Destacant fins ara l’excelent treball de carrer de l’equip a primera linia, i de totes les situacions de conflicte i violència que s’han trobat en alguns moments.
Accions
Les accions desenvolupades estàn orientades a donar resposta a la recuperació integral del jove que li permeti fer un recorregut d’itinerari cap a l’emancipació. Els eixos principals de la intervenció són: accés a l’habitatge, formació, inserció socio-boral i salut.
Les accions es desenvolupen a partir de diferents serveis on es treballa:
Assolir el vincle educatiu i espai tutorial
Cobrir necessitats bàsiques d’higiene, alimentació i salut.
Proporcionar espais habitacionals alternatius i segurs
Generar entorns segurs de trobada on promocionar relacions sanes
Desenvolupar competències formatives i socio-laborals
Espais
Espais habitacionals
Pis temporal
Pis compartit
Pis d’Autonomia
Pis per a joves treballadors
Pis temporal
Pis compartit
Pis d’Autonomia
Pis per a joves treballadors
Espai social
Gimnàs
Dutxa
Bugaderia
Gimnàs
Dutxa
Bugaderia
Espai formatiu - laboral
Formació
Perruqueria
Restaurant
Formació
Perruqueria
Restaurant
Espai de participació comunitària
Hort urbà
Medi ambient
Hort urbà
Medi ambient
Experiencia Àgora en XVI Jornades Fepa
“Les XVI Jornades FEPA tenien com a lema enguany El benestar emocional de la joventut extutelada. Es van realitzar a Madrid els dies 11 i 12 de novembre (2021), en l’Escola Pia-UNED, encara que també es van poder gaudir en format en línia. Una cinquantena d’entitats federades i altres organitzacions van assistir a les jornades en alguna de les dues modalitats i van poder escoltar diverses persones expertes i joves parlar del tema central d’enguany” (font: Fepa).
La inauguració institucional es va realitzar l’11 de novembre per part de Violeta Assiego, Directora General de Drets de la Infància i Adolescència, i Ferran Rodríguez, President de FEPA.
El PS360ºT es va presentar en l’Àgora d’experiències a càrrec de Jorge Rodríguez, NIL Martínez i Youssef D., per part de Fundació Eveho, la qual també va tenir presència en la taula de participació de joves.
Presentació del PS360ºT en l’Àgora d’experiències de les jornades de Fepa (Il·lustració: Fepa).
Jornada PS360ºT: un any de projecte
El passat 20 de gener de 2022, es va realitzar la primera jornada de treball en línia amb diferents equips i joves del PS360ºT, on es va fer un resum de tots els èxits aconseguits.